SUA, 9 octombrie 2016. Americanii nu au dorit să mai scrie încă o dată istorie și să aleagă primul președinte femeie. Candidatul republican Donald Trump a câștigat alegerile și va deveni cel de-al 45-lea președinte al SUA. Piețele financiare din lume au reacționat negativ pe fondul acestei vești.

Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi au fost aşteptaţi marţi să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Diferenţa în sondaje, între Hillary Clinton şi Donald Trump, este în limita marjei de eroare, de 2-3 procente. Ca în fiecare an electoral, rezultatele din câteva state cheie vor indica anticipat rezultatul final al alegerilor, astfel că întreaga atenţie este aţintită asupra lor. Donald Trump este preferat de alegătorii albi fără studii superioare, iar Hillary Clinton, de nonalbi, potrivit unui exit-poll.

Analiștii politici americani consideră campania electorală a celor doi cadidați drept una dintre cele mai urâte din istorie. Dincolo de atacurile extrem de acide, de jignirile care ar fi șocat în România prin violența limbajului, s-a ajuns și la acuzații de hărțuire sexuală pentru Trump, în timp ce Hillary Clinton a fost cercetată în scandalul e-mailurilor de FBI. Americanii au avut, așadar, parte de un spectacol mai degrabă burlesc, democrații și republicanii ajungând să voteze emoțional. Să placă sau să urască.
Oricât ar părea de surprinzător, singurul lucru care a despărțit America de România a fost spectacolul confruntărilor dintre cei doi candidați.
Altfel, Trump părea un fel de Gigi Becali (cu toate că Jiji nu a băgat în faliment atâtea firme precum Trunp), iar Hillary Clinton un fel de Elena Udrea. Aș fi zis Daciana Sârbu, dar dacă citeai presa americană nu mai știai dacă Hillary și fostul președinte Bill erau căsătoriți sau doar amanți într-o căsnicie. Și, dacă ne uităm la scandalul informațiilor împrăștiate de Hillary prin mediul online și la cel al bilețelului roz al Elenei, parcă asemănarea este mult mai apropiată de fosta blondă de la Cotroceni.
Președintele SUA a intrat cu bocancii în campanie pentru Hillary – desigur, chiar dacă pare imoral politic, în SUA acest lucru nu este interzis ca în România. Iar FBI a jucat rolul DNA, care s-a băgat singur în campania electorală, după care a încercat să iasă spălând-o pe Hillary Clinton.
În final, gândiți-vă cum au ajuns americanii, să voteze. Unii, ar fi votat pe oricine, numai să nu iasă o femeie președinte. Alții au încercat să găsească răul cel mai mic. Alții au ascultat de vedete, care dincolo de preferințele politice sau de eventuale prietenii, au apărut ca susținători în timp ce în conturi le erau vărsate anumite sume de bani.
Aproape că ți se face milă de Marele Licurici.
Oricum, când se va mai trezi ambasadorul SUA, indiferent cum l-ar chema, să ne dea nouă lecții despre democrație, despre statul de drept și toate cele, i-am putea transmite – noi pentru că politicienii i se închină mai ceva ca babele la moaște- că nu mai are acest drept. Nu atâtat timp cât SUA iau lumină din România  în materie de cum să faci politică și cum să își alegi președintele. Sau o fi luând lumină de pe la frații moldoveni? În fine, tot în familie suntem!