București, 10noiembrie, 2016. Fără a plăti un avans, unele familii tinere ar putea să-și ia o locuință prin noul program “Prima Casă”.  Acestă măsură face parte din Strategia Națională a Locuirii, ce se află acum în dezbatere publică.
Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a precizat că se încearcă optimizarea programului “Prima Casă”. “În ceea ce privește programul ”Prima Casă”, el va continua. Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finanțe, să avem un buget începând de anul viitor de câteva ori mai mare, pentru că este cu adevărat un program de succes din ultimii ani și a reușit să performeze foarte bine din toți indicatorii. (…) Pentru multe familii tinere, (…) 15% din valoarea unei locuințe este poate prea mult, este și greu de obținut un credit”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, citat de Agerpres.
În ceea ce privește scăderea avansului la 0%, Dîncu a precizat că acest lucru va fi decis în funcție de analizele ce vor fi făcute: “În funcție de situație, ar putea ca unele familii tinere, care nu pot să dea un avans, să poată să aibă acces și fără un avans, dacă o analiză financiară a veniturilor arată acest lucru”, a explicat vicepremierul. Totodată, Vasile Dîncu a spus că Strategia Națională a Locuirii se află în dezbatere publică, urmând ca ulterior să se decidă schimbările legislative necesare.