SUA. 18 noiembrie 2016. Apariția de noi programe malware, compromiterea și mai accentuată a sistemelor de plată electronice și folosirea agențiilor de media digitale de către grupările de spionaj cibernetic avansat pentru a lovi cu precizie țintele vizate sunt pe lista principalelor predicții pentru anul 2017, întocmită de Kaspersky Lab.
n 2017, experții Kaspersky Lab se așteaptă la apariția diverselor tipuri de programe malware care rămân în memorie, dar care nu sunt interesate să “supraviețuiască” primului reboot care elimină infecția din memoria dispozitivului. Acest tip de malware, conceput pentru a face evaluări generale și a colecta date de autentificare, va fi, cel mai probabil, utilizat în mediile extrem de sensibile de către atacatorii pricepuți, care își doresc să nu fie descoperiți și să nu creeze suspiciuni.

De asemenea, atribuirea atacurilor va fi îngreunată de indiciile false și s-ar putea să creeze riscul ca mai mulți infractori să-și aducă infrastructura sau instrumentele proprii pe piața deschisă sau să opteze pentru programe malware open source sau comerciale.

În viziunea specialiștilor, răspândirea informațiilor obținute în urma unor atacuri, în scop ofensiv, va crește, cel mai probabil, în 2017 și există riscul ca atacatorii să încerce să exploateze disponibilitatea oamenilor de a accepta astfel de date ca pe o realitate, prin manipularea sau dezvăluirea selectivă a informațiilor.
Totodată, un alt risc potențial prevăzut pentru 2017 se referă la compromiterea sistemelor de plată din partea infractorilor cibernetici, precum și la creșterea fenomenului ransomware.