Pitești. 20 noiembrie 2016. Tocănița moldovenească sau Friptura ca la moldoveni, așa cum mai este cunoscută, are darul să lase gura apă chiar și celui mai selectiv dintre gurmanzi. Și am ales una aparte, din universul lui Radu Anton Roman.
Iar dacă vrei să îți surprinzi oaspeții sau doar să îți bucuri familia la o cină, este preparatul perfect: o ulcică ferecată la gură cu aluat, în care s-a înăbușit o tocană cu tot felul de cărnuri și legume.

 Mod preparare

Ceapa se taie pestisori sau felioare si se caleste in untdelemn
Cand ceapa s-a incins, se pune carnea, taiata imbucaturi, sa se rumeneasca
Cartofii se curata, se taie sferturi si se prajesc usor
Morcovii, rosiile si ardeii se taie feliute si se calesc putin, separat, sa-si lase zeama
Usturoiul se taie felii subtirele
Se potrivesc toate, zarzavaturi, legume si carne, in straturi, se adauga condimente, mirodenii, supa calda (cat sa scalde dar nu sa inece), se potriveste tocana de sare, intr-un vas de lut sau de Jena, uns cu putin ulei, se acopera si se da la cuptor
Dupa ce s-a muiat carnea se adauga vin si usturoi
In ulcele de ceramica nu prea mari, cam de-o juma de litru (fiecare va fi o portie), cu gura larga, se pune tocanita
Se framanta un aluat gros, se capacesc ulcelele si se mai dau la cuptor, sa se coaca inabusit inca 5 minute

LEAVE A REPLY