București. 22 noiembrie 2016. Un raport al Corpului de control al prim ministrului (CCPM) referitor la acţiuni desfăşurate la Secretariatul de stat pentru revoluţionari arată că baza de date informatizate a instituţiei nu mai este funcţională.
Cele mai frapante nereguli găsite sunt cazuri de persoane care au beneficiat de drepturi cuvenite revoluţionarilor, deși în 1989 respectivele persoane aveau doar cinci ani!
“Au fost identificate, de asemenea, o serie de nereguli: situaţia a trei persoane care au utilizat, în vederea obţinerii calităţii de luptător remarcat prin fapte deosebite, adeverinţe care nu au fost emise de fapt de către Centrul Militar Zonal Constanţa, existând indicii că aceştia au beneficiat, pe nedrept, de indemnizaţiile acordate în baza Legii nr. 341/2004; existenţa unor persoane care, deşi la data desfăşurării Revoluţiei române aveau vârsta cuprinsă între cinci şi 12 ani, deţin certificate de luptător pentru victoria Revoluţiei române; dobândirea calităţii de luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 de către o persoană care nu a făcut dovada rănirii sale în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989”, se susţine în documentul Corpului de control.
Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, a fost arestat preventiv, vineri, alături de acesta mai fiind arestate alte trei persoane, în dosarul privind acordarea ilegală de titluri de revoluţionar.
Alături de Adrian Sanda au mai fost arestate Denisa Tănase, Cristina Cechi şi Valentin Gadină, pentru Andreea Dragomir fiind dispusă măsura arestului la domiciliu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu e definitivă.

Potrivit procurorilor, membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, formată din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tănase şi Cristina Cechi, au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii.