Carei. 22 noiembrie 2016. Copiii unei familii din România lucrează 13 ore pe zi la asamblarea jucăriilor din ouăle Kinder, fiind plătiți cu puțin peste 1 lei/oră, potrivit unui articol publicat de tabloidul britanic “The Sun”.
Directorul Prolegis, un subcontractor al Romexa SA, ar furniza familiei ouăle și componentele din plastic. Managerul regional Romexa SA, susține că nu avea idee că munca de asamblare se produce în felul acesta.

Publicaţia The Sun a realizat un reportaj care arată cum mai mulţi copii din România, cu vârste de până la 6-7 ani, muncesc cot la cot cu adulții, până la 13 ore pe zi, pentru a asambla jucării pentru o fabrică de ciocolată.
Pentru fiecare 1000 de ouă asamblate, familia primește 20 de lei, potrivit sursei citate. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica din Carei, introduse în interorul ouălor de ciocolată și vândute cu aproape 5 lei.

„Dacă șefii Ferrero (producătorul ouălor Kinder – n.r.) ar ști ce se întâmplă în România, ar face atac de cord”, a declarat pentru The Sun persoana care a dezvăluit mecanismul.

 

Familia Jurj – Timea (30 de ani), Christian (41), Patrick (11), Hannah (6) – lucrează împreună la asamblarea jucăriilor. „Este muncă de sclav, dar ce poți să faci când nu ai de ales? Când vezi felul în care trăim aici, trebuie să înțelegi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat pentru The Sun Christian Jurj.
Marcel Bront, administrator Prolegic, firmă care se ocupă de asamblarea jucăriilor, a negat informațiile jurnaliștilor de la The Sun și a spus că montajul ouălor se realizează în fabrica de la Carei. Totodată, a spus că nu există contracte pentru munca la domiciliu.
„Nu știu despre așa ceva. Am contract cu Romexa pentru montaj de jucării pentru ouăle Kinder. Într-o fabrică care este declarată și în care se lucrează 100 și ceva de oameni. La Carei. Nu există contract cu munca la domiciliu. Nu am alt subcontractor. Există și alte societăți care realizează lucrul ăsta”, a declarat Marcel Bront, într-o intervenție telefonică, la Antena3.

Sursa foto: The Sun