București. 23 noiembrie 2016. Nicio minune nu ține mai mult de trei zile, spune o vorbă românească. Zicala este valabilă și pentru legea salarizării, care la doar câteva zile după ce Guvernul Cioloș a anunțat că vrea să o promoveze, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a subliniat că această sarcină va reveni viitorului Executiv.
„Pentru anul viitor există circa 3 miliarde de lei pentru cheltuieli salariale. Anvelopa bugetară este de 60,9 miliarde de lei faţă de circa 58 de miliarde de lei în 2015. Lucrăm la bugetul pe 2017 şi, conform legii, bugetul trebuie aprobat de noul Guvern”, a precizat Anca Dragu.

„Programul Prima Casă este nevoie de predictibilitate. De aceea am propus o strategie pe cinci ani, unde vom propune anumite sume pentru fiecare an. Pentru sfârşitul acestui an există cerere. Nu mă aşteptam ca anul acesta să fie o cerere mai mare decât în 2015. Analizăm să vedem dacă este posibilă o suplimentare acum”.

Așadar, după PSD, care a anunțat în cei trei ani de guvernare o adoptare a legii salarizării unitare, dar fără să o realizeze, și guvernul Cioloș a amânat promovarea acestui act normativ cu un impact major asupra sistemului bugetar.