Pitești. 28 noiembrie 2016. Minivacanţa de 1 decembrie pentru bugetari. În această săptămână, salariații au cinci zile libere. Atenție deci, pentru că în această perioadă, instituțiile publice vor avea porțile închise. Bugetarii vor recupera însă în perioada de sărbători, când numărul zilelor libere va fi mai mic.
Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care ziua de 2 decembrie va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Bugetarii vor avea cinci zile libere consecutive, de pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, până duminică, 4 decembrie. Potrivit hotărârii Executivului, liberul din 2 decembrie va fi recuperat pe 17 decembrie, în ultima sâmbătă dinaintea Sărbătorilor. De Crăciun şi Revelion, românii vor avea însă doar câte o zi liberă.

Anul viitor, va fi liberă şi ziua de 24 ianuarie, legea în acest sens fiind publicată în Monitorul Oficial din 13 octombrie 2016. De asemenea, proiectul de lege prin care data de 1 iunie, Ziua Copilului a fost stabilită zi liberă nelucrătoare a fost adoptată de Parlament.

Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.