București, 29 noiembrie 2016. Specialiștii Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță începerea controalelor în luna decembrie pentru verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare din târgurile de animale. Ba mai mult, aceștia atrag atenția asupra consumului de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella spp.

Târgurile de animale, vizate

De luni 5 decembrie 2016 până pe 8 ianuarie 2017 ANSVSA anunță într-un comunicat de presă că începe controalele în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc). La nivelul DSVSA județene în aceiași perioadă va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. În vederea informării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitară veterinară, precum și în cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella spp., DSVSA-urile trebuie să informeze în scris primăriile și prefecturile asupra acestor aspecte.

ANSVSA poate suspenda activitatea

De asemenea, având în vedere apariția unor focare de pestă porcină africană în țările vecine (Republica Moldova, Ucraina), pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României ANSVSA consider necesară aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul național a porcinelor destinate sacrificării, respectiv pe întregul traseu de la ferme/exploatații către abatoarele autorizare sanitar veterinar. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că în târgurile de animale, în piețele agroalimentare nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare, DSVSA județene vor aplica măsura suspendării activității până la remedierea tuturor deficiențelor şi se vor aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.