Argeș, 29 noiembrie 2016. La nivelul Argeșului salariile profesorilor aferente lunilor noiembrie și decembrie nu sunt acoperite. Cu toate astea, săptămâna viitoare cadrele didactice care nu și-au luat banii aferenți lunii octombrie îi vor primi. Asta pentru că la ultima rectificare bugetară s-au alocat sumele necesare achitării salariilor restante.
Astăzi, prefectul de Argeș, Cristian Soare, a explicat: “În ședința de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobată o rectificare a bugetului de stat pentru asigurarea resurselor financiare necesare acoperirii deficitului bugetar în anumite sectoare, prin OUG nr.86/23.11.2016, astfel: au fost alocate pentru Consiliul Județean Argeș 8.673.000 lei, sume defalcate din TVA pentru finanțarea în domeniul protecției copilului, persoane cu handicap, învățământ special, persoane vârstnice, copii cu cerințe educaționale speciale, etc; pentru Consiliile locale (municipii, orașe, comune) au fost alocate 42.614.000 lei, sume defalcate din TVA pentru salariile profesorilor, drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, stimulente educaționale pentru copiii din familii de favorizate etc. Am discutat cu conducerea ISJ și a Finanțelor pentru ca cel târziu pe 5 decembrie sumele să fie transmise către oameni”. Având în vedere că de mâine încep zilele libere, e puțin probabil să se convoace, în timp util, ședință de CL în vederea rectificării bugetului. Astfel, abia de luni, 5 decembrie, ne putem aștepta la acest lucru. Ulterior rectificării bugetului banii vor ajunge undeva în 2 zile la profesori.

Nu sunt bani Pentru noiembrie și decembrie

Am discutat cu inspectorul școlar general al ISJ Argeș, Dumitru Tudosoiu, care ne-a precizat că s-a aprobat 31,5 milioane lei pentru acoperirea salariilor aferente lunii octombrie. Cu toate astea, luna noiembrie și decembrie sunt neacoperite. Asta înseamnă că e nevoie de o altă rectificare bugetară. La nivelul județului Argeș sunt 198 de unități unde fie nu s-a plătit deloc salariu pe luna octombrie, fie în procente de 20 – 30 sau chiar 50.