București, 29 noiembrie 2016. Pentru că, în perioada sărbătorilor de iarnă, consumul de carne de porc este crescut, specialiștii Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vine cu câteva sfaturi pentru recunoașterea produselor alterate.
În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Într-un comunicat de presă transmis astăzi, ANSVSA explică la ce trebuie să fim atenți înainte de a cumpăra diferite produse.

Termenul de valabilitate

Specialiștii ANSVSA ne învață ce trebuie urmărit, la modul de expunere și comercializare a produselor: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate, etc. Înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Trichineloza poate duce la deces

Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii și se poate complica, ducând la deces, anunță ANSVSA. Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roșie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma inițială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

Peștele trebuie să aibă ochii lucioși

Peștele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor și carnea este moale. Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi. Este recomandat ca achiziționarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar. Și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon, etc. se recomandă a fi achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A., pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, este 0800.826.787 și poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie.