București, 30 noiembrie 2016. Astăzi, meteorologii au emis o atenționare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ. Atenționarea este valabilă în 26 de județe, începând de joi, 1 decembrie, ora 17, până vineri, 2 decembrie, ora 8.
Conform celor de la Administrația Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul menționat, aria ninsorilor va cuprinde treptat toate zonele de munte, precum și regiunile nordice și centrale. Îndeosebi în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, cantitățile de precipitații vor depăși local 20 — 25 l/mp, iar stratul de zăpada nou depus va fi consistent. Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală de 50 — 60 km/h și, mai ales în zona montană înaltă, peste 65 — 75 km/h, viscolind ninsoarea și reducând semnificativ vizibilitatea. ANM precizează că în Banat și Crișana se vor semnala precipitații mixte, ce vor favoriza, pe arii restrânse, formarea poleiului.

Vânt, polei și ninsori

Totodată, în perioada 2 decembrie ora 8 – 3 decembrie ora 2 sunt anunțate intensificări ale vântului în vest, sud și est și pe arii restrânse polei și ninsori însemnate cantitativ și viscolite în zonele de munte, nordul și centrul țării. Vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în Crișana, Banat, Oltenia și Muntenia, iar în seara zilei de vineri, 2 decembrie și în prima jumătate a nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 decembrie), mai ales în Dobrogea și în sudul și centrul Moldovei. Rafalele vor depăși 55 – 65 km/h și pe arii restrânse 70 – 75 km/h. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitații mixte care vor favoriza formarea poleiului.  În nordul și centrul țării, dar mai ales în zonele de munte va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind și troienind zăpada. Îndeosebi în zona înaltă a Carpații Meridionali, vântul va sufla tare, cu peste 90 – 100 km/h, viscolind puternic și troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

LEAVE A REPLY