București. 6 decembrie 2016. Peste 600 de foşti senatori şi deputaţi au pensii speciale consistente, pentru cei care au avut trei mandate la activ indemnizațiile ridicându-se chiar și la 6000 de lei lunar. Unii dintre ei primesc pensie mai mare decât indemnizația parlamentarilor în funcție, care este, în medie, de 5500 de lei.
Din ’90 până în prezent, şi-au exercitat mandatul aproximativ 3.400 de parlamentari, mulţi dintre ei cu mai multe mandate.
Conform TVR, la Camera Deputaţilor au fost aprobate 425 de cereri, din totalul de 462 de solicitari, în timp ce la Senat au fost contabilizate 200 astfel de solicitări. 192 dintre foştii senatorii primesc deja această pensie specială.

În total, foştii deputaţi primesc lunar pensii de aproape 1,2 milioane de lei lunar, în timp ce pentru cei 200 de foşti senatori se cheltuie aproximativ jumătate din această sumă.

Cel puţin 40 de aleşi din actuala legislatură s-ar putea califica pentru aceasta pensie, dacă nu vor câştiga un nou mandat de parlamentar. Nu vor primi pensie specială cei care au fost condamnaţi definitiv pentru luare sau dare de mită şi trafic de influenţă, fapte săvârşite în calitate de parlamentar.