București. 8 decembrie 2016. Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare a anunţat, joi, că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat susţinută în 2011, la Timişoara.
Opinia comisiei de lucru însuşită şi de Comisia de Ştiinţe Juridice şi de Consiliul General că retragerea titlului de doctor autorului tezei, supusă expertizei ne apare ca excesivă şi neadaptată, a anunţat profesorul universitar doctor, Mircea Bob, Facultatea de Drept, universitatea Babeș-Bolyai.
La ședința de joi au fost prezenți în sală 23 de membri ai CNATDCU, iar alți 11 au intervenit pe Skype. Două voturi s-au exprimat electronic, cvorumul fiind asigurat.
Decizia a fost luată cu 35 de voturi ”pentru” și o abţinere.
Comisia a constatat, de asemenea, o culpă în construcţia tezei. Este vorba despre fraze care nu conţin idei originale şi prezintă similitudini.Este vorba de 20 de pagini din 444 cât conţine teza.
Comisia de lucru a constatat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform limbajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat, falsificare, pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei, însă circumstanţele specifice, trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea.Proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei, natura împrumuturilor neautorizate permite a se constata că este vorba despre fraze care nu conţin idei originale sau particulare, este vorba despre fraze făcute din generalităţi sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice fără aport conceptual specific, a anunţat profesorul universitar doctor, Mircea Bob, Facultatea de Drept, universitatea Babeș-Bolyai.