București. 12 decembrie 2016. Fostul ministru al Comunicațiilor Dan Nica și fostul ministru al Educației Alexandru Athanasiu sunt urmăriți penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu în dosarul cunoscut drept ‘Microsoft 2’.
Potrivit unui comunicat emis, luni, de DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de Silvia Adriana Țicău, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 — iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie — decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Pe durata controlului judiciar, Athanasiu are interdicția de a părăsi teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a organului de urmărire penală competent.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, în 23 noiembrie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu pentru abuz în serviciu în dosarul “Microsoft 2”.
Procurorii arătau, la acel moment, că, în calitate de ministru, Dan Nica, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele HG nr.1.473/ 11.12.2003 și nr.470/ 01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.
“În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, se preciza într-un comunicat al DNA.