București, 14 decembrie 2016. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranșa Alimentelor (ANSVSA) anunță că a depistat 14 focare de trichineloză în mai multe județe. Astfel, ANSVSA reia apelul către cetățeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreți.

14 focare de trichineloză

În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză în județele: Bacău, Cluj, Galați, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman și Vrancea. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici și 6 porci mistreți. Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru și dirijată către unitățile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deșeurilor. ”În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. ANSVSA vă recomandă să cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii, sanitari veterinari, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă”, anunță cei de la ANSVSA. Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor .