București. 16 decembrie 2016. Președintele Klaus Iohannis va fi nevoit să promulge legea prin care 102 taxe vor fi eliminate. Printre acestea se află și taxa pentru radio și tv. Curtea Constituțională a declarat legea constituțională. Este a doua lege care a trecut de Parlament atacată de guvernul Cioloș și președintele Iohannis pe care CCR a declarat-o constituțională, după legea prin care salariile profesorilor și cadrelor didactice vor crește.

„Am avut în vedere și faptul că proiectul s-a desfășurat în procedura parlamentară de urgență ceea ce justifică parlamentarii să scurteze niște termene. (…) Nu văd cum s-ar fi încălcat principiul separației puterilor, toate criticile nu și-au găsit o justificare constituțională”, a adăugat Valer Dornean.

„În ce privește cele două mari instituții păgubite de această măsură, noi am reținut fără a intra în analiza fondului, am reținut că alegea a modificat articolul 41 din legea de organizare a radio difuziunii și tv, spunând că toate cheltuieliele de funcționare a instituției vor fi suportate din lega bugetului de stat. E treaba guvernului să găsească sursele”, spune președintele CCR.

„A fost adoptată soluția cu majoritate de voturi, nu a fost unanimitate”, a precizat Valer Dornean.

Sesizarea a fost făcută în noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la început de judecători pentru 14 decembrie, după alegerile parlamentare, dar decizia a fost amânată pentru vineri, potrivit News.ro.

Iohannis susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Preşedintele acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.