Ankara. 19 decembrie 2016. Ambasadorul rus în Turcia a murit în urma rănilor suferite. Agresorul l-a împuşcat pe diplomatul rus în spate, în momentul în care acesta rostea un discurs în deschiderea unei expoziţii foto la Ankara.

Update: Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, citat de agenţiile internaţionale de presă, a confirmat că bărbatul care l-a asasinat luni pe ambasadorul rus la Ankara este un poliţist care făcea parte din forţele de intervenție. Născut în 1994 în oraşul Soke, din provincia Aydin, din vestul Turciei, atacatorul se numea Mevlut Mert Altintas şi era de doi ani şi jumătate în rândurile forţelor antirevoltă, a confirmat Soylu, într-o conferinţă de presă transmisă în direct de canalul NTV, relatează agenţia EFE.
Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist şi va pune chiar astăzi (luni) problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează TASS.

Bărbatul care l-a împuşcat pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Ankara, Andrei Karlov, ar fi strigat imediat după atac “noi murim în Alep, tu mori aici”, scrie The Indepedent.
Conform presei internaționale, atacatorul a fost la rândul său ucis de serviciile speciale ale Turciei.
Informaţia a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Moscova. Presa turcă scrie că atacatorul ar fi strigat „Allahu Akhbar” (Dumnezeu e mare – n.r.) şi a spus că ambasadorul Rusiei trebui să plătească pentru Alep.