București. 19 decembrie 2016. PSD și ALDE au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, un protocol de guvernare. Documentul a fost semnat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de liderii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.
“PSD şi ALDE vor alcătui un program comun de guvernare. Având în vedere că grupurile deţin 250 de mandate împreună, coaliţia va propune un candidat unic pentru funcţia de prim ministru desemnat de comun acord şi va susţine prin vot în Parlament un guvern de coaliţie. Miniştrii vor fi desemnaţi proporţional de către PSD şi ALDE. Proporţional înseamnă că după ce vom primi, sperăm, desemnarea, nominalizarea din partea preşedintelui, ne vom întâlni.
Nu o să venim cu calculatoarele sau cu rigla de calcul la virgulă. Vom ţine foarte mult cont de competenţele oamenilor propuşi şi de domeniile unde sunt foarte buni. Dacă pentru ALDE o să revină un nr. mai mic de posturi, nu o să ne cramponăm.
PSD şi ALDE se angajează ca toate numirile politice din ministere, agenţii guvernamentale, aparatul de lucru, să fie  făcute proporţional, pe baza criteriilor de competenţă, integritate.
O să-i trimitem preşedintelui după această conferinţă o scrisoare în care îl anunţăm oficial de acest protocol.
Îl informăm că vom merge împreună miercuri la 11.00, la consultări”, a precizat Liviu Dragnea.
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că ALDE și PSD vor susține un candidat unic pentru funcția de prim-ministru, din partea PSD. “Am formalizat politic coaliţia pe care am anunţat încă dinainte de alegeri că o vom alcătui. Acest protocol are drept scop punerea în aplicarea a programelor anunţate înainte de alegeri. Vom propune un candidat unic la funcţia de prim-ministru, legitim având în vedere că deţinem majoritatea parlamentară.
Suntem obligaţi să ţinem nu numai în raporturile cu celelalte centre de putere de realitatea votului. Încercările pe care le-am văzut de a alcătui o altă majoritate în Parlament decât cea rezultată în alegeri e un demers nelegitim.
Având în vedere scorul obţinut de PSD, logica politică ne face să spunem clar – candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoană propusă din partea PSD-ului. Numele îl vom anunţa la momentul potrivit, dar în niciun caz înainte de a merge la consultările de la Cotroceni. O să stabilim structura guvernului şi după aceea persoana”, a explicat Tăriceanu.