București. 30 decembrie 2016. Prmeierul desemnat Sorin Grindeanu a susținut astăzi o conferință de presă împreună cu liderii coaliției PSD- ALDE, Liviu Dragnea și, respectiv, Călin Popescu Tăriceanu. Conform programului propus de aceștia, noul cabinet ar urma să aibă votul de învestitură pe 4 ianuarie, atunci când ar urma să fie convocată, seara și prima ședință de guvern.
Cabinetul Sorin Grindeanu va fi învestit, cel mai probabil, pe 4 ianuarie. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, calendarul privind instalarea noului Guvern. Astfel, audierea membrilor Guvernului în comisii, prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură în Parlament ar urma să aibă loc miercuri, potrivit anunţului liderului PSD, care i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca în aceeaşi zi, la ora 19:00, să aibă loc şi ceremonia de depunere a jurământului de către noii membri ai Guvernului.
Premierul desemnat Sorin Grindeanu spune că va convoca prima şedinţă de guvern chiar în aceaşi zi, la ora 21:00. El a mai precizat că membrii viitorului Guvern vor fi “oameni de toată isprava”, “care se vor ţine de programul de guvernare”.
Sorin Grindeanu, premierul desemnat, a afirmat că numărul de portofolii din Cabinetul pe care îl conduce va fi stabilit în urma discuțiilor la vârf între partnerii coaliției PSD și ALDE. De asemenea, el a afirmat că obiectivul său primar este acela de a transpune în practică programul de guvernare asumat în campania electorală. Grindeanu a subliniat că va avea o relație apropiată cu Liviu Dragnea. “Acest program de guvernare a fost votat de români într-un mod masiv. Datoria mea și a Guvernului este să ne ținem de programul de guvernare obligatoriu și să implementăm toate acele măsuri prevăzute în programul de guvernare și votate de români”, a afirmat Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

Referitor la numărul de ministere pe care le va avea viitorul Cabinet sau eventuale nume de miniștri, Grindeanu a precizat că este vorba despre un guvern politic, iar deciziile în această privință vor fi luate marțea viitoare în cadrul întâlnirilor de la nivelul forurilor de conducere ale PSD și ALDE. “Deciziile, fiind un guvern politic, le vom lua fiecare dintre noi în forurile de conducere de la PSD și de la ALDE. Aici nu vorbim de preferințe și de prietenii. Aici vorbim de responsabilitatea celor două partide, PSD și ALDE, de a propune oameni, oameni politici, pe domeniile respective, iar această decizie se va lua politic în forurile de conducere marți. (…) Fiecare dintre cele două partide am convingerea că vor propune oameni de toată isprava, care se vor ține de programul de guvernare. Eu, repet, vorbim de un guvern politic, nu un guvern tehnocrat, de oameni care vor trece așa cum am trecut și eu prin votul CExN, în cazul PSD. Fiecare dintre propunerile PSD pentru posturile de ministru vor trece prin votul CExN”, a spus Grindeanu.

LEAVE A REPLY