București. 31 decembrie 2016. Dacă sunteți român cu rate la bancă și chiar unul de bună credință, responsabil și cu rate plătite la timp, tot puteți ajunge fără să vreți sau să știți pe lista restanțierilor.
Asta dacă se întâmplă cumva să se nimerească data scadentă a ratei într-o zi nelucrătoare pentru bancă.
Potrivit ECONOMICA.NET băncile nu aşteaptă prima zi lucrătoare în care să vă încaseze banii, şi ajungeţi astfel restant, cu posibilitatea ca banca să ia banii din alte conturi, dacă aveţi, şi să vă plătească automat rata. Iar dacă rata este în euro şi mai aveţi conturi în lei, banca va face şi conversia, la cursul său de schimb.
O astfel de situaţie a fost reclamată de un client al BCR, confirmată de un extras de cont şi recunoscută de bancă. Respectivul client avea un credit în euro, iar data scadentă de plată a ratei era 26 noiembrie, adică sâmbătă, zi nebancară. Clientul nu a putut plăti în week-end rata, moment în care toate sucursalele băncii sunt închise, cu excepţia celor din marile centre comerciale.
A vrut să o facă luni, prima zi bancară, dar a constatat că banca deja luase dintr-un alt cont al său, un cont de salariu, în care primea lei. Banii  i-a transformat în euro, la cursul de schimb al băncii, din ziua anterioară datei scadente (cursul de cumpărare al euro), iar rata i s-a plătit automat.

Situaţia poate fi văzută ca fiind una deranjantă pentru client, din două motive: accesul băncii la contul său curent, din care banca a “tras” contravaloarea ratei fără să îl întrebe dacă este de accord cu acest lucru, şi cursul valutar pe care clientul a fost obligat să îl accepte.

Reprezentanţii BCR spun că situaţia face parte din practica băncii şi îşi sfătuieşte clienţii cu credite să aibă bani în cont înainte de data scadentă, dacă aceasta este într-o zi nebancară.