București. 31 decembrie 2016. Românii ar putea plăti taxe de salubritate mai mari anul viitor, în condiţiile în care la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va majora la 120 de lei pe tonă în 2018.
Unele administraţii locale din ţară, care deţin depozite de deşeuri şi urmează să plătească taxa majorată, au început deja să transfere povara taxei către contribuabili, scrie News.ro.
Primarul din Brăila a anunţat că de anul viitor brăilenii vor scoate din buzunar cu 46,20 lei în plus pentru taxa de salubritate.
Dacă în 2015, când a fost instituită această taxă în Brăila, cetăţenii au plătit 84 lei/persoană anual, iar în 2016 – 85,8 lei/persoană/an, de la anul taxa va creşte la 132 lei/persoană/an.

Conform legii, de la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, care mai degrabă este o penalitate prin care se urmăreşte reducerea deşeurilor depozitate.
Potrivit experţilor din piaţă, această taxa trebuia introdusă în urmă cu cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE mai permite României să prelungească termenul.
Însă analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte implementarea acestei măsuri.
Măsura care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017 ar putea conduce la plata unor taxe sau penalităţi împovărătoare pentru proprietarii sau administratorii depozitelor, ceea ce ar putea genera blocarea sistemului.