București. 5 ianuarie 2017. Calitatea aerului este afectată în două orașe din cauza depășirii pulberilor în suspensie (PM10) și alte noxe. Aceste informații se regăsesc în bilanțul fostului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
”În România, orașele Iași și București înregistrează încă depășiri ale pulberilor în suspensie (PM10) și alte noxe care afectează calitatea aerului și din acest motiv sunt într-o situație de preinfringement declanșată de Comisia Europeană. Conform legislației europene și românești, în zonele în care sunt înregistrate depășiri ale nivelului poluanților atmosferici de mai mult de 35 de zile pe an, primăriile trebuie să ia măsuri de îmbunătățire a calității aerului prin elaborarea unui Plan de Îmbunătățire a Calității Aerului. Localitățile în care depășirile sunt sub această valoare au nevoie de un Plan de Menținere a Calității Aerului. Rolul Ministerului Mediului este de a evalua și monitoriza nivelul calității aerului, iar al Primăriilor și Consiliilor Județene de a implementa măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității vieții populației”, se arată în bilanț. Iar pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale și județene și pentru crearea unui cadru necesar unitar în ceea ce privește abordarea pachetului de măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Protecția Mediului în parteneriat cu Asociația Română de Mediu au organizat în 2016 patru sesiuni de instruire.
Potrivit datelor din bilanțul fostului ministru Cristiana Pașca Palmer: ”În București au fost înregistrate circa 37 de depășiri pe an, la stația Lacul Morii, și 41 de depășiri la stația din Drumul Taberei, în timp ce Iașiul are circa 38 de depășiri anual. România se află deja în procedură de infringement, faza precontencioasă, pentru depășiri de PM10 în aceste orașe. Suntem foarte aproape de amenzi care pot ajunge până la 250.000 de euro pe zi până la conformare. Această amendă va fi plătită de Primăriile care nu au luat măsurile necesare recomandate de Ministerul Mediului. În plus, pentru a susține autoritățile locale din București în construirea infrastructurii pentru transport alternativ, Ministerul Mediului a pus la dispoziția Primăriei Capitalei 10 milioane de EURO încă din anul 2014, bani care asigurau construirea a 100 de kilometri de piste de bicicletă pe raza municipiului București. Acești bani nu au fost absorbiți de Primăria Capitalei nici în anul 2016, în ciuda inițiativei pro-active și a ofertei de susținere demarate la inițiativa Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor către edilii Capitalei”.