București. 5 ianuarie 2017. Meteorologii au emis noi atenționări cod galben și portocaliu de viscol puternic și ninsori însemnate cantitativ în mai multe județe. Totodată, începând de vineri, 6 ianuarie și până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 și -15 grade.

Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) în intervalul 05 ianuarie, ora 22 – 06 ianuarie, ora 20 sunt anunțate ninsori însemnate cantitativ și local viscolite. În acest interval aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpații de Curbură și zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei.
ANM a emis și un cod portocaliu de viscol puternic în intervalul 06 ianuarie, orele 02 – 18. Astfel, în a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), în Municipiul București și în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70…85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m și local troienind zăpada. Începând de pe 6 ianuarie, ora 20, până pe 7 ianuarie, ora 10, a fost emis o altă atenționare de cod galben de intensificări ale vântului, ninsoare viscolită sau spulberată. În acest interval, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50…55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului vor fi și în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.