SUA. 7 ianuarie 2017. Locul cosmic de unde provin niște misterioase fenomene cosmice neregulate, impulsuri radio rapide (FRB – fast radio bursts) cu durate de ordinul milisecundelor, detectate pentru prima oară în urmă cu aproximativ 10 ani, a fost identificat de cercetători de la Universitatea Cornell (SUA) într-o galaxie pitică situată la peste 3 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, conform unui studiu publicat în revista Nature, transmite AFP, citat de agerpres.ro.
Impulsurile radio rapide sunt niște flash-uri de unde radioelectrice de energie înaltă. Detectat în premieră în 2007, acest fenomen îi intrigă de un deceniu pe oamenii de știință care încearcă să-i înțeleagă originea. Până în prezent au fost detectate doar 18 episoade FRB
În cursul anului trecut cercetătorii au descoperit că unul dintre aceste fenomene FRB, identificat în noiembrie 2012 de radiotelescopul Arecibo din Porto Rico, se repeta în mod neregulat. O echipă internațională condusă de Shami Chatterjee, de la Universitatea Cornell, a identificat sursa acestui impuls denumit FRB 121102, folosind rețeaua de radiotelescoape Karl Jansky Very Large Array (VLA), din New Mexico.
“La început acest FRB a fost detectat de radiotelescoape doar printr-o singură antenă, la o rezoluție foarte scăzută. Apoi noi am reușit să aflăm de unde provine grație unor telescoape de rezoluție mai înaltă”, a explicat Shami Chatterjee.
Cu ajutorul telescopului optic Gemini North din Hawaii, cercetătorii au stabilit că sursa acestor impulsuri radio se găsește într-o galaxie pitică situată la peste 3 miliarde de ani lumină de Terra. “O umilă și modestă galaxie”, după cum o caracterizează Shriharsh Tendulkar, de la Universitatea McGill din Montreal, scrie agerpres.ro.
Cercetătorii care au publicat acest studiu propun și câteva ipoteze cu privire la identitatea obiectului cosmic care ar putea produce astfel de impulsuri radio rapide. “Poate fi vorba despre un fenomen asociat unui nucleu galactic activ. Sau, poate mai plauzibil, de impulsurile gigantice emise de un magnetar” (o stea neutronică ce generează un câmp magnetic extrem de intens), conform lui Shami Chatterjee.

Chiar dacă răspunsul cu privire la identitatea obiectului cosmic aflat la originea acestor impulsuri radio nu este clar, datele obținute de cercetători pot schimba tot ceea ce credeam că știm despre aceste fenomene, conform comentariilor publicate de revista Nature pe această temă.