Londra. 11 ianuarie 2017. Oamenii de știință britanici de la Institutul Francis Crick din Londra au descoperit că alcoolul activează celulele creierului, în cazul șoarecilor, care dictează nevoia de a mânca, în același mod în care acționează foamea.
De altfel, descoperirea poate contribui la înțelegerea mecanismului prin care consumul compulsiv de alcool duce de multe ori la tulburarea de mâncat compulsiv, informează Reuters, citat de Agerpres. În cadrul unui experiment, s-a observat că șoarecii care timp de trei zile au primit alcool, au consumat o cantitate semnificativ mai mare de hrană în comparație cu rozătoarele cărora nu li s-a dat alcool. Rezultatele, publicate în jurnalul “Nature Communications”, demonstrează că unele componente majore din circuitele neuronale responsabile de hrănire sunt activate de alcool. “Informațiile noastre sugerează că alcoolul nu numai că dezinhibează manifestarea comportamentală, ci și stimulează semnalele fundamentale ce reglează apetitul”, notează Denis Burdakov, conducătorul studiului. Obezitatea și consumul exagerat de alcool reprezintă cauze majore ale bolilor de inimă, diabetului și a altor boli cronice ce afectează milioane de persoane pe glob. Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a anunțat, luna trecută, că 8 din 10 adulți de vârstă medie din această țară fie sunt supraponderali ori obezi, fie consumă excesiv alcool, fie fac prea puține exerciții fizice.

LEAVE A REPLY