SUA. 12 ianuarie 2017. Compania germană Volkswagen AG este de acord să pledeze vinovată și plătească sancțiuni penale și civile în valoare de 4,3 miliarde de dolari. Șase directori și angajați Volkswagen sunt puși sub acuzare în legătură scandalul emisiilor din SUA.

VW trebuie să plătească, conform unui comunicat al Departamentului de Justiție din SUA, 2,8 miliarde de dolari amendă penală și 1,5 miliarde de dolari sancțiuni pentru încălcări financiare și de mediu. De asemenea, un monitor va fi numit pentru a supravhegea compania mamă.
Volkswagen AG (VW) a fost de acord să pledeze vinovată pentru trei capete de acuzare și să plătească o amendă penală de de 2,8 miliarde de dolari pentru schemele în urma cărora de-a lungul timpului compania a vândut 590.000 de vehicule diesel în SUA prin utilizarea unui dispozitiv care falsifica emisiile de noxe la testele Agenției de Protecție a mediului (EPA) și Air Resources Consiliul de California (CARB), și pentru că a acoperit și a încercat să obstrucționeze justiția în a devoala schema, se mai arată în comunicatul Departamentului de Justiție. Este vorba despre modele Volkswagen şi Audi cu motoare diesel în patru cilindri, vândute în ultimii șapte ani în Statele Unite.

În rezoluțiile civile separate ale mediului, vamale și creanțele financiare, VW a fost de acord să plătească 1,5 miliarde de dolari. Sancțiunea include și sancțiuni pentru companie în legătură cu importul și vânzarea acestor autovehicule VW, precum și creanțele vamale din USA și de protecție a frontierelor, pentru fraudă vamală. În plus, acordul APE prevede măsuri pentru a preveni încălcări viitoare.

Vă reamintim că producătorul german de automobile Volkswagen este acuzat că a creat un software special pentru maşinile diesel, care oprea sistemele de control ale emisiilor în timpul circulaţiei normale şi le activa doar în timpul testelor.
Astfel, cantitatea de noxe înregistrată era de 40 de ori mai mică decât cea reală.