Pitești. 20 ianuarie 2017. Primaria Pitești își cumpără platforme de ridicat mașini. În bugetul pe acest an este prevăzută și achiziționarea unei platforme. Una singură, pentru că primarul Cornel Ionică a afirmat că vor fi ridicate doar mașinile parcat total neregulamentar. Cumpărăm o singură platformă. Nu suntem foarte grăbiți, îl facem în pași normali.
“Nu vrem să intervenim în mod abuziv, dar ridicarea mașinilor se impune pentru că sunt acte de indisciplină majoră. Sunt mașini parcate și în sensurile giratorii. Intervenim doar în situațiile care se justifică”, a afirmat Cornel Ionică. Unul din locurile unde mașinile ridicate ar putea fi depozitate este zona din târgul săptămânal.
De sâmnbătă, 21 ianuarie, va intra în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, spune că maşinile parcate neregulamentar pe drumurile publice pot fi ridicate din nou de autorităţi
Ridicarea maşinilor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice (partea pe care se merge efectiv cu autovehiculele) va putea fi decisă, în principal, de către poliţiştii rutieri.

„Ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune în una dintre situaţiile prevăzute la art. 143 (din regulamentul Codului rutier – n. red.), când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează (…) pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală”, dispune actul normativ.

Ridicarea autoturismelor parcate ilegal pe drumurile publice va putea fi dispusă şi de către poliţiştii locali, aşa cum prevede hotărârea amintită. Indiferent cine decide ridicarea, aceasta se va face în baza unei dispoziţii scrise, ce va trebui să conţină următoarele informaţii:

data, ora şi locul ridicării vehiculului;
gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului care dispune ridicarea şi unitatea din care acesta face parte;
indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;
menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Potrivit avocatnet.ro, măsura ridicării vehiculelor va putea fi dispusă în cazurile în care este interzisă staţionarea voluntară a acestora, după cum urmează:

în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
în zona de acţiune a indicatorului de staţionare interzisă şi a marcajului de interzicere a staţionării;
pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
în dreptul căilor de acces ale proprietăţilor alăturate drumurilor publice;
în pante şi în rampe;
în locul unde este indicatorul de staţionare alternantă (în altă zi sau perioadă decât cea permisă) sau indicatorul de zonă de staţionare cu durată limitată (peste durata stabilită).

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/masinile-parcate-ilegal-ridicate-din-acest-weekend-vezi-unde-nu-ai-voie-sa-parchezi-si-care-sunt-noile-reguli_336381.html#ixzz4WJIf52Ov