SUA. 27 ianuarie 2017. Ceasul Apocalipsei, care este considerat un indicator al probabilității distrugerii civilizației umane, a fost dat înainte cu o jumătate de minut, fiind astăzi la cel mai apropiat nivel de sfârșitul lumii din ultimii 64 de ani, relatează cotidianul The Washington Post, citat de Mediafax.
Ceasul Apocalipsei se afla astăzi cel mai aproape de “miezul nopții” din ultimii 64 de ani. În 1953, oamenii de ştiinţă au fixat ceasul la ora 11:58:00, după ce Statele Unite testaseră prima armă de tip termonuclear, iar câteva luni mai târziu, URSS a testat o bombă cu hidrogen. Creat în anul 1947, Ceasul Apocalipsei a fost conceput de oameni de știință care au participat la Proiectul Manhattan (proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare). Inițial considerat drept un indicator al probabilității producerii unui conflict nuclear pe scară largă, acum include și alte amenințări, cum ar fi schimbările climatice, armele biologice și amenințările cibernetice. În anul 2017, Ceasul Apocalipsei a fost fixat la ora 11:57:30, la doar 2 minute și jumătate distanță de miezul nopții, moment care ar reprezenta sfârșitul civilizației umane.
Organizația care se ocupă de acest ceas simbolic pentru soarta omenirii, Bulletin of Atomic Scientists, și-a motivat decizia de a da înainte ceasul ca urmare a “deteriorării peisajului de securitate globală în 2016 din cauza inabilității comunității internaționale de a aborda în mod eficient cele mai presante amenințări existențiale la adresa omenirii, arsenalul nuclear și schimbările climatice”. Rachel Bronson, director executiv al Bulletin of the Atomic Scientists, a declarat: “Să nu ne facem iluzii, a fost un an dificil”.