București. 30 ianuarie 2017. Președintele Klaus Iohannis atrage atenția Guvernului Grindeanu că nu poate trece peste voința cetățenilor și solicită Executivului PSD-ALDE să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale. În replică, ministrul Justiţiei Florin Iordache spune că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice.
„În urma dezbaterii punctele de vedere majoritare pe ce înseamnă legea grațierii și subiectele celelalte, spun foarte clar că urmează lege organică introdusă în Parlament”, a spus ministrul astăzi, când au fost organizate dezbateri publice în privința proiectelor de ordonanță.

Nu este încă definitiv faptul că Exectivul a renunțat la trecerea acestor proiecte prin ordonanță de urgență, dar ministrul Florin Iordache a lăsat să se înțelegă că cele două proiecte vor ajunge în Parlament sub formă de lege organică.

„Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”, arată președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Facebook.