București. 30 ianuarie 2017. România a reuşit performanţa de a ocupa primul loc din coada listei europene la capitolul sistem medical.
Deşi ani de-a rândul a ocupat locul 32, din totalul celor 35 câte cuprinde clasamentul, iată că ultima analiză a specialiştilor din domeniu ne situează pe locul 35 cu cel mai mic punctaj obţinut. Ne-au depăşit inclusiv Muntenegru, Albania şi Bulgaria.
Ocupăm, în schimb, locul întâi din fruntea listei la mortalitate infantilă, cu peste opt decese la mia de nou-născuţi în timp ce în ţările nordice sau cele din vest raportul este de doar două decese la o mie de naşteri. Fruntaşi suntem şi la avorturi întrucât în România rata este de 400 de avorturi la o mie de nou-născuţi pe când media europeană este de sub 200 de avorturi la fiecare o mie de copiii născuţi, iar în Polonia, Irlanda, Malta şi Cipru rata avortului este aproape zero.
Raportul nu ne este favorabil nici când vine vorba despre transplanturi sau alocarea pe cap de locuitor a sumelor pentru sănătate.
Potrivit raportului care evidenţiază starea sistemului medical, ţările cu cele mai bune sisteme medicale din Europa sunt Olanda şi Elveţia.

LEAVE A REPLY