București. 31 ianuarie 2017. Guvernul a adoptat astăzi grațierea sub forma unui proiect de lege care urmează să ajungă în dezbatere și la vot în Parlament. În aceeași ședință, modificările la codul penal au fost adoptate în cadrul unei Ordonanțe de Urgență, ceea ce presupune că va intra în vigoare din momentul ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
“Este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

Cîteva mii de persoane, printre care și foști miniștri din guvernul Cioloș, dar și parlamentarul PMP Robert Turcescu, protestează în Piața Victoriei împotriva deciziei luate de Executiv.

“Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și, în acest sens, am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Potrivit lui Iordache, Legea privind grațierea unor pedepse “nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare”, prioritară fiind recuperarea prejudiciului.

“Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului Guvern, pe care am aranjat-o și am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată. (…) Este vorba de recursul în compensare, la fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite practic câștigă câte o zi. Deci practic la o lună câștigă 3 zile”, a spus Iordache.

Conform ministrului Justiției, cele două proiecte de lege “vor merge în procedură de urgență la Parlament”.

Totodată, potrivit lui Iordache, Guvernul a luat în ședința de marți și măsuri care vizează penitenciarele.

“Astăzi, odată cu adoptarea bugetului de stat, am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea (…) unei hotărâri pilot la CEDO, cu alocarea unor resurse suplimentarea pentru creșterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiții și, în acest sens, (…) au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, în județul Olt, cel de-al doilea la Berceni, în județul Prahova”, a precizat Iordache.

El a mai spus că o altă măsură cuprinsă în bugetul de stat pentru acest an vizează modernizarea a trei penitenciare.

“Este vorba de penitenciarul Giurgiu, Deva și Codlea, în care se vor crea 350 de noi locuri de detenție și vor fi modernizate 500 de locuri. (…) Problema cea mai importantă pe care am avut-o în vedere este suprapopularea care există în acest moment (…), în jur de 150%”, a mai adăugat Iordache.