București. 1 februarie 2017. Reprezentanţii Guvernului sunt acuzaţi de producătorul român Adeplast că intenţionează să interzică folosirea polistirenului la construcţia şi reabilitarea termică a locuinţelor din motive de securitate la incendii. În locul polistirenului, Guvernul optează pentru folosirea vatei bazaltice.
Potrivit Adeplast, această măsură ar duce rapid atât la dispariţia unei industrii de 100 de milioane de euro şi la pierderea locurilor de muncă pentru 1200 de muncitori. De asemenea, s-ar înregistra o creştere substanţială a preţurilor locuinţelor precum şi a lucrărilor de reabilitare deoarece vata bazaltică trebuie importată şi are preţ dublu faţă de polistiren.
Economica.net informează că, Adeplast transmite Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, că ,,ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltică ar fi disponibilă în România la nivelul cererii sau necesităţilor”.
Adeplast cere modificarea normativului de securitate la incendiu a construcţiilor şi alinierea acestuia la practicile Uniunii Europene şi este susţinut în acest demers de producătorii români de polistiren, precum şi de producătorii europeni de materii prime – BASF, Synthos, Monotez-Ravago, Sunpor.

LEAVE A REPLY