Argeș. 4 februarie 2017. Anul trecut în Argeș prevalența cancerului a fost de 17.456 cazuri, cu 810 cazuri mai mult decât în 2015, arată cei de la Direcția de Sănătate Publică Argeș. Datele au fost făcute publice de DSP Argeș având în vedere că, astăzi, 4 februarie 2017, se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie și unește lumea sub o singură temă pentru a evidenția lupta dusă împotriva cancerului. Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare a acestei crunte maladii în rândul publicului larg și prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o inițiativă a Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC). ”Având loc sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2017 explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate la cele mai înalte niveluri politice”, arată DSP Argeș în comunicatul transmis.

70% din decesele prin cancer apar în țările mediu și slab dezvoltate

În prezent 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 și 69 de ani). Trebuie întreprinse acțiuni urgente pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului, precum și dezvoltarea unor strategii practice pentru a aborda povara prin cancer, deoarece inegalitățile globale în privința accesului la prevenire, tratament și îngrijiri paliative sunt în creștere exponențială, mai arată cei de la DSP Argeș. ”Aproximativ 70% din toate decesele prin cancer apar în țările mediu și slab dezvoltate. În acest areal, predomină ca factori de risc infecțiile cronice cu virus hepatitic B (HBV) și C (HCV) – implicate în etiopatogenia carcinomului hepatocelular sau infecția cu anumite tipuri de papillomavirus uman (HPV), asociat neoplasmului de col uterin. Conform OMS peste 20% din decesele prin cancer în țările în curs de dezvoltare sunt determinate de infecțiile cu HPV și HBV. Incidența crescută a cancerelor în aceste țări, este legată și de absența unei infrastructuri bine dezvoltate pentru controlul agenților infecțioși oncogeni, absența serviciilor preventive și de screening pentru majoritatea populației, alimentație de slabă calitate sau occidentalizarea stilului de viață. În țările dezvoltate, consumul de tutun și alcool, obezitatea, dieta nesănătoasă cu puține fructe și fibre vegetale, sedentarismul și poluarea aerului urban cresc ratele de incidență, în special a cancerului pulmonar, colorectal, mamar și de prostată”, mai arată cei de la DSP Argeș.

Situația în Argeș

Conform datelor centralizate, în anul 2016 în județul Argeș prevalența cancerului a fost de 17.456 cazuri, cu 810 cazuri mai mult decât în 2015. În 2015 s-au înregistrat un număr de 1.509 cazuri noi de cancer, iar în 2016 au fost 1.447 cazuri noi. După localizarea tumorală, în cadrul acestor cazuri noi, în primele 5 poziții s-au înregistrat: colon – 205 cazuri, sân – 182 cazuri, plămân – 152 cazuri, col + corp uterin – 115 cazuri, prostată – 102 cazuri. Decesele prin tumori maligne în anul 2015 au fost de 1.355 cazuri, iar în anul 2016 au fost înregistrate 1.400 cazuri.