Germania. 10 februarie 2017. Guvernul de la Berlin a inițiat la început de an electoral un program prin care încearcă să stimuleze cât mai mulți refugiați ajunși în Germania să se întoarcă de bunăvoie în țările lor, oferind 1.200 de euro fiecărui migrant care acceptă să-și retragă cererea de azil și să fie repatriat, scrie vineri publicația spaniolă ABC.
Plata acestei sume va fi împărțită în două tranșe, prima la plecarea din Germania și diferența la șase luni după sosirea în țara al cărei cetățean este refugiatul. De asemenea, migranții care nu atacă cu recurs respingerea cererii de azil în Germania și acceptă să părăsească această țară înaintea termenului limită vor primi și ei din partea guvernului de la Berlin suma de 800 de euro.

Aceste facilități se adaugă celor deja existente, în prezent refugiații care pleacă de bunăvoie din Germania primind 500 de euro pentru acoperirea costului călătoriei.

Noul program reprezintă doar una dintre măsurile prezentate miercuri de cancelarul Angela Merkel în timpul unei reuniuni cu președinții parlamentelor regionale, în fața cărora ea a pledat pentru un ‘efort național’ în vederea accelerării expulzării migranților cărora li s-a respins cererea de azil.
Acum câțiva ani, statele occidentale le dădeau țiganilor români bani pentru a se întoarce în țară. Spre exemplu, francezii plăteau în jur de 4300 de euro romilor care se întorceau în România.