București. 13 februarie 2017. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că până la această dată, au fost confirmate în țara noastră 12 focare de influență aviară la păsări domestice, pe când la cele sălbatice au fost confirmate 85 de cazuri. În ceea ce privește carnea de pasăre și ouăle cumpărate din unitățile autorizate, acestea sunt sigure pentru consum.
”Pe teritoriul României, prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în data de 30 decembrie a anului trecut, într-o gospodărie din localitatea Pardina, județul Tulcea. Până la această dată, au fost confirmate în țara noastră 12 focare de influență aviară la păsări domestice, în 6 județe: Tulcea – 4 focare active (Crișan, Periprava și C.A. Rosetti, Sulina),1 focar stins (Pardina); Prahova – 2 focare active (Loloiasca și Balta Doamnei); Bacău – 1 focar activ (Municipiul Bacău); Brașov – 1 focar activ (Ucea de Jos); Mureș – 1 focar activ (Sâncraiul de Mureș); Constanța – 2 focare active ( Almălau)”, arată cei de la ANSVSA în comunicatul transmis.

10 suspiciuni de influență aviară

Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, rațe, gâște, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor). În ceea ce privește cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 și până în prezent, au fost confirmate 85 de cazuri la: rațe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruși, gârlițe, lebede de vară și lebede de iarnă. Cazurile au fost înregistrate în 10 județe, astfel: Constanța –42 de cazuri, Ialomița – 2 cazuri, Galați – 11 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamț – 9 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iași – 1 caz, Bacău- 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul București – 5 cazuri. De asemenea, au mai fost notificate 10 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Național de Referință pentru Influența Aviară – Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune. Până la acestă dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări.

De unde cumpărați ouă

”Carnea de pasăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum”, au subliniat cei de la ANSVSA. De altfel, aceștia amintesc faptul că proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare. Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte o serie de măsuri: toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploatației, fără a le permite accesul la lacuri și bălți; păsările se mențin în adăposturi închise sau cel puțin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți; toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate; să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave; să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice, etc.

LEAVE A REPLY