Timișoara. 17 februarie 2017. Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu este audiat la DNA. Robu este și unul dintre cei mai influenți lideri ai PNL. Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În acest context, Robu este audiat, conform unor surse, pentru fapte de corupție într-un dosar de atribuire a unor contracte din bani publici.

Procurorii DNA anchetează retrocedarea ilegală a 967 de case în Timișoara, în acest dosar fiind urmăriți penal edilul din Timișoara, Nicolae Robu, fostul primar Gheorghe Ciuhandru, dar și viceprimarul Dan Diaconu și fostul viceprimar Taian Stoia.

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, s-a prezentat vineri la DNA pentru a fi audiat de procurori într-un dosar de corupție. La intrarea în sediul DNA, acesta a declarat că nu știe de ce a fost chemat, dar a dat asigurări că nu are ”nicio treabă cu corupția”.
“Nu știu să vă spun nimic, dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupția, asta vă pot garanta. Nu știu nimic, am primit telefonic (citația — n.r.). Nu am emoții pentru că nu am nicio legătură nici cu corupția, nici cu traficul de influență. Am primit un telefon să fiu la ora 10,30”, a spus Nicolae Robu.
Tot vineri, la DNA s-a prezentat pentru a fi audiat de procurorii anticorupție și fostul viceprimar al municipiului Timișoara Traian Stoia.

DNA informează, într-un comunicat, că în acest dosar sunt urmăriți penal suspecții Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timișoarei, Nicolae Robu, actualul primar al municipiului Timișoara, Martin Staia, fost director în Primăria Timișoara, aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu în formă continuată.

Totodată, mai sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu și suspecții Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara, fostul viceprimar Traian Constantin Stoia.

Procurorii anticorupție arată că, în perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, au deposedat statul român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, susțin oamenii legii, la preturi modice, deși legea se adresa celor care au fost deposedați abuziv.

La ieşirea de la DNA, Robu a afirmat că în mandatul său s-au vântul doar două imobile pe Legea 112/1995, ambele tranzacţii fiind verificare de două ori pentru legalitate. Mai mult acesta a afirmat că a cerut autorităţilor statului, în 2013, să investigheze tranzacţiile din mandatele precedente.
– See more at: https://www.realitatea.net/nicolae-robu-primarul-timi-oarei-audiat-la-dna-intr-un-dosar-de-corup-ie_2033773.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb#sthash.NsOCDkrv.dpuf