Pitești. 23 februarie 2017. O nouă taxă în Pitești. De această dată vorbim de o taxă specială de salubrizare. Mai precis cei care sunt identificați că nu plătesc gunoiul menajer vor fi notificați să încheie contract cu operatorul. Altfel operatorul va anunța autoritatea locală care la rândul ei va notifica cetățeanul să vină să facă o declarație pentru luarea în plată. Taxa specială este de 9 lei/persoană/lună, iar cei care nu vor plăti la timp, potrivit informațiilor primite de la viceprimarul Sorin Apostoliceanu, vor fi penalizați ca în cazul neachitării taxelor și impozitelor locale.
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Pitești a fost un proiect de hotărâre pentru instituirea unei taxe speciale de salubrizare. Taxa ar urma să fie plătită direct la primărie numai de către piteștenii care nu au contract cu operatorul de salubritate. Municipalitatea estimează că prin instituirea taxei vor plăti pentru salubritate și circa 50.000 de persoane care acum, din diverse motive, nu sunt luate în evidență ori care nu plătesc pentru ridicarea gunoiului. Consilierii locali de la Pitești au votat acest proiect după o serie de discuții. Astfel, piteștenii care nu au contract cu unul dintre cei doi operatori care strânge gunoiul vor fi nevoiți să plătească taxa specială de 9 lei/pers/lună. Dacă fac contract cu operatorul se va achita 8,75 lei/pers/lună.

Cum se aplică

Viceprimarul Piteștiului, Sorin Apostoliceanu, a explicat cum se va aplica această taxă: ”La acest proiect este vorba de modificarea unui regulament din 2015. Taxa specială de salubritate este în aplicare din 2015. Din păcate nu s-a prea putut aplica pentru că regulamentul n-a fost funcțional. Ne-am întâlnit și cu cei de la Salubritate și am modificat regulamentul în așa fel încât să poată fi funcțional. Este vorba de o taxă specială pentru cei care nu au contract. Astfel, pentru cei care nu au contract se aplică această taxă. La asociațiile de proprietari, care n-au achitat gunoiul, operatorul dă o notificare și spune clar: pentru că nu ați plătit reziliăm contractul și sunt anumite termene. În același timp face notificarea către toți proprietarii de apartamente să vină la societatea respectivă să încheie contracte individuale. Cei care se prezintă și încheie contractul individual o să plătească în continuare la operator. Cei care nu încheie contract sunt transmiși către noi, de către operatorul de salubritate și ne spune așa: dl x din blocul y nu a venit să facă contractul și vă notificăm să-i aplicați taxa specială. Noi facem notificarea către fiecare dintre acești cetățeni să vină să facă o declarație pentru luarea în plată și apoi îi punem pe această taxa specială. Există în lege clar că banii se strâng într-un cont separat. Se consideră venit la bugetul local și absolut toți banii se dau pe fiecare operator pentru că cetățeanul este luat în plată în baza unei notificări de la operator”.

Taxa de habitat va scădea prețul gunoiului

Referitor la taxa de habitat, Apostoliceanu a explicat că acum nu se poate aplica la Pitești pentru că mai e nevoie de unele avize, dar ”când se va institui această taxă de habitat din acești 8,75 lei vor dispărea costurile cu facturare, încasare, etc și vom reuși să scădem această sumă de plată undeva la 7 lei”.

LEAVE A REPLY