Cluj. 10 martie 2017. Astăzi a fost inaugurată fabrica Sonaca Aerospace Transilvania SRL, în comuna Moldovenești, județul Cluj. La deschiderea activității primei mari investiții în România din acest an a fost prezent și Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat. Compania produce componente precum aripi și fuselaje pentru gigantul Airbus.
“Sonaca Aerospace Transilvania este dovada că România poate fi prima opțiune pentru investitori din perspectiva forței de muncă înalt specializate, a climatului investițional foarte bun, a preocupării permanente a autorităților locale și centrale de a oferi facilități mediului de afaceri și a unei educații tehnice valoroase.
Rezultatele dumneavoastră aici reprezintă încă o dovadă a capacității de a performa dincolo de paradigma potrivit căreia principalul avantaj competitiv al României este forța de muncă ieftină. Investitia Sonaca Aerospace Transilvania reprezintă totodată garanția că Romania oferă un cadru optim pentru business sustenabil, cu valoare adăugată mare în domenii inovative și de importanță strategică”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Investiția realizată de compania Sonaca Aerospace Transilvania SRL a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, în valoare de 24,1 de milioane de lei (5,4 milioane de euro). În prezent, fabrica are 30 de angajați, iar numărul lor va crește, urmare a acestei investiții, până la 200 în anii următori.

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producția, ansamblarea și testarea de structuri și sisteme destinate industriei aerospațiale, destinate uzului civil și/sau militar. Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe.