Elveția. 1 aprilie 2017. Românii au impresionatul juriul la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva și au obținut numeroase medalii. Astfel, potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Cercetării și Inovării, invențiile românești au fost obținut 34 de medalii de aur și 8 de argint, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale.
În perioada 29 martie-2 aprilie 2017 a avut loc cel de al 45-lea Salon International de Invenții de la Geneva – ELVEȚIA, cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii. Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elvețian, statul și orașul Geneva, precum și de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.

Rezultate

Ediția Geneva – 2017 poate fi prezentată în cifre astfel: suprafața de expunere de 8500 m.p. a găzduit 725 expozanți din 40 țări, din 5 continente, din care 80% companii, universități, organizații de stat și 20% investitori și cercetători privați. Organizațiile elvețiene au reprezentat 7% dintre expozanți, restul de 93% fiind expozanți străini.  ”În standul României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția  invențiilor și plata participării acestora la Salon, au fost  prezentate 40 de invenții. Alte 8 invenții românești au fost prezentate pe costuri proprii. În urma jurizării a celor peste 2.000 de lucrări prezentate la Salon, juriul internațional a decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Cercetării și Inovării. Palmaresul inventatorilor români a fost completat cu încă 17 premii oferite de delegațiile străine prezente la ziua României. Palmaresul final se prezintă astfel: 34 medalii de aur, 8 de argint și 27 premii speciale (10 acordate la festivitatea de premiere din seara zilei de 31 Martie și 17 acordate cu ocazia organizării Zilei României în stand). Românii participanți cu stand propriu au prezentat 5 invenții obținând 3 medalii de aur și 2 de argint, și un premiu special acordat la festivitatea de premiere.