București. 10 aprilie 2017. Dosarul Microsoft, episodul trei. Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, foştii denunţători din primul dosar al licenţelor Microsoft, sunt acuzaţi de un prejudiciu uriaş: ar fi încasat 51 de milioane de euro comision pentru prelungirea contractului Microsoft în 2010, anul tăierilor de salarii. DNA a cerut și ridicarea imunității lui Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicațiilor din Guvernul Boc, închis după condamnarea din dosarul Microsoft I.

Denunţătorii din primul dosar Microsoft, Caudiu Florică şi Dinu Pescariu, au fost puşi sub acuzare pentru instigare la abuz în serviciu. Ei l-ar fi determinat pe fostul ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Boc, Gabriel Sandu, să prelungească contractul de închiriere a licenţelor Microsoft încheiat în 2004. Microsoft a vândut pachetul software cu aproape 39 de milioane de euro, iar firma intermediară a lui Claudiu Florică a revândut mai departe către Ministerul Comunicaţiilor cu 90 de milioane de euro. Un adaos comercial mai mare de 100%. Comisionul uriaş încasat de firma lui Florică, DIM Soft, de 51 de milioane de euro, este considerat prejudiciu.

Firma lui Florică, Dim Soft, ar fi câştigat licitaţia organizată de ministerul Comunicaţiilor în 2009, mituindu-l pe fostul ministru Gabriel Sandu cu aproape 3 milioane de euro. Pentru acea şpagă, Sandu se află acum în detenţie, fiind condamnat la 3 ani de închisoare. Acum, DNA vrea să îl acuze şi de abuz în serviciu şi îi cere avizul Preşedintelui Klaus Iohannis.

Licitaţia câştigată de firma lui Florică ar fi fost aranjată de funcţionarii din minister. În caietul de sarcini s-ar fi pus condiţii pe care le îndeplinea doar firma lui Florică.

Andrei Săvulescu, fost director în Ministerul Comunicațiilor, a fost acuzat şi el de abuz în serviciu.

În primul dosar Microsoft au fost condamnaţi deja Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Nicoale Dumitru şi fostul ministru Gabriel Sandu. În dosarul Microsoft 2 sunt puşi sub acuzare încă 8 foşti miniştri din Guvernele Năstase şi Boc, printre care Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

LEAVE A REPLY