București. 20 aprilie 2017. Înființarea comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009 va fi votată miercurea viitoare de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a anunțat, joi, președintele Camerei, Liviu Dragnea.
“Astăzi (joi — n.r.), la Birourile permanente reunite, s-a aprobat proiectul de hotărâre care va fi trimis în plen și se va vota, sper, miercuri, 26 aprilie. Au fost câteva observații din partea unor colegi de la PNL, de la USR, de la PMP, care au spus că ei s-ar opune acestui proiect de hotărâre pentru că ar trebui să fie completat cu mai multe amendamente, să fie mai clar, unii colegi au spus că Parlamentul nu ar avea dreptul să investigheze sau să cerceteze aceste aspecte care au apărut deja în presă. Eu și colegii mei le-am spus că au posibilitatea și tot timpul necesar până miercuri să se gândească la amendamente care să îmbunătățească textul hotărârii”, a spus Dragnea la finalul ședinței Birourilor permanente reunite.

El a adăugat că Parlamentul are tot dreptul să investigheze, să cerceteze orice fel de temă, acest lucru fiind prevăzut în Regulamentul său și în Constituție. “Apărând aceste informații în spațiul public, Parlamentul nu poate să nu ia act de așa ceva și să nu încerce să aducă la iveală adevărul, sau măcar o parte din adevăr, cu speranța că toți cei care vor fi chemați la comisie vor veni și dacă vor veni vor spune tot ceea ce știu. Comisia de anchetă își propune mai multe obiective, dar în principal să vadă dacă anumite persoane sau instituții s-au implicat într-un mod nelegal, sau fără să aibă competențe legale, atât în desfășurarea alegerilor, în organizarea lor, cât și în influențarea rezultatului final. Ăsta este de fapt obiectivul principal, pentru că așa au decurs dezbaterile publice în ultima perioadă. După unele informații care au apărut trebuie să vedem dacă așa este. La acea vreme, unii dintre noi am contestat rezultatul alegerilor, nu s-a verificat ce am solicitat noi, poate acum o să avem șansa să ajungem la mai multe informații”, a arătat el, citat de Agerpres.
Potrivit lui Dan Andronic, Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea și Gabriel Oprea cunt oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009.

LEAVE A REPLY