București. 22 aprilie 2017. IGSU a prezentat rezultatele exercițiului de alarmare și prevenire a populației. Din câte se pare autoritățile au anunțat că, după ce jumătate din populația țării nu a auzit sirenele, se ia în calcul dezvoltarea unui sistem complementar de avertizare, prin intermediul telefoanelor mobile.
“România are nevoie de un sistem integrat de avertizare și alarmare a populației, care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene. Este nevoie de creșterea numărului de echipamente de avertizare și alarmare, astfel încât gradul de acoperire al teritoriului reieșit din studiile de audibilitate să crească semnificativ. Sirenele acționate centralizat cu posibilitatea transmiterii prin voce a măsurilor de protecție necesar a fi adoptate reprezintă un avantaj. Comunicația între echipamentele de avertizare și de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii (radio, fir, GSM și INTERNET)”, sunt concluziile exercițiului de testare a sirenelor de avertizare, potrivit celor de la Mediafax. Un proiect avut în vedere de autorități este realizarea unui sistem prin care populația să fie avertizată prin intermediul telefonului mobil, potrivit sursei citate.
În perioada 18-21 aprilie, IGSU a declanșat, la nivel național, mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și au fost acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației. Timp de patru zile au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților. La nivel național există 7.713 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 6.680 de sirene au fost acționate în cadrul exercițiului, se arată în comunicatul de presă al IGSU. Din punct de vedere al acționării centralizate, 2.415 dintre sirenele funcționale pot fi comandate din dispeceratele inspectoratelor pentru situații de urgență, iar 3.630 mijloace necesită declanșare locală. Referitor la timpul de răspuns în cazul acționării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2 minute, iar pentru cele cu acționare locală a fost de 12 minute. Din cele 6.680 de sirene acționate pe timpul exercițiului, 635 aveau defecțiuni tehnice. Datele IGSU arată că, la nivel național, acoperirea acustică a fost de aproximativ 48%.

LEAVE A REPLY