București. 27 aprilie 2017. Pentru a marca ”Ziua Veteranilor de Război”, Ministerul Apărării Naţionale a pregătit o serie de activități. La nivelul Argeșului a fost programată mâine, 28 aprilie, de la ora 10:00, o ceremonie militară și religioasă la Cimitirul Eroilor.
Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor. În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 11.300 de veterani de război, circa 400 de văduve de război şi în jur de 75.500 de văduve de veterani de război.

Spectacole

O serie de manifestări dedicate „Zilei Veteranilor de Război” sunt organizate de Ministerul Apărării Naţionale, în lunile aprilie şi mai, în toate marile garnizoane din ţară şi la monumentele/operele comemorative din Republica Cehă, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Slovacia şi Ungaria, potrivit comunicatului publicat. Potrivit comunicatului, în cadrul Săptămânii Operelor Naţionale dedicate veteranilor de război, Ministerul culturii şi identităţii naţionale, prin Filarmonica „George Enescu” şi Operele Naţionale Române din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, va organiza o serie de spectacole sau concerte pentru veteranii de război, precum şi pentru văduvele şi urmaşii acestora, după cum urmează:
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu și avându-i ca solişti pe Bujor Prelipcean şi Şerban Mereuţă, va dedica veteranilor, joi, 27 aprilie, începând cu ora 19.00, la Ateneul Român, un concert simfonic ce conţine lucrări de Haydn, Mozart şi Beethoven.
Opera Naţională Română din Bucureşti va închina eroilor zilelor noastre, sâmbătă, 29 aprilie, începând cu ora 18.30, spectacolul de balet pe muzica lui Manuel de Falla, „Amorul Vrăjitor”, în regia şi coregrafia lui Carlos Vilan, de la Opera din Madrid.
Opera Naţională Română din Iaşi va avea în program, sâmbătă, 29 aprilie, începând cu ora 18.30, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, un recital extraordinar intitulat „Omagiu adus veteranilor de război”.
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca va susţine spectacolul „Don Carlo”, de Giuseppe Verdi, duminică, 30 aprilie, de la ora 18.30, tot sub semnul omagierii veteranilor de război.
Opera Naţională Română din Timişoara va dedica veteranilor, spectacolul „Şeherezada”, de Nikolai Rimski-Korsakov, miercuri, 3 mai, începând cu ora 19.00.
La aceste spectacole şi concerte vor fi invitaţi veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi militari veterani care au participat la acţiuni militare în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest. ”În seria activităţilor dedicate „Zilei veteranilor de război” se înscrie şi spectacolul de poezie şi muzică Pianul cu poeme susţinut de actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, miercuri, 26 aprilie, începând cu ora 15.00, la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional. În plus, în perioada 26-28 aprilie, în toate garnizoanele din ţară se vor desfășura ceremonii militare şi religioase. În Bucureşti, activitatea va avea loc vineri, 28 aprilie, de la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I””, potrivit sursei citate. Seria manifestărilor se va încheia cu crosul VeteRUN – Ediţia a II-a, competiţie dedicată veteranilor de război, care se va desfăşura duminică, 7 mai, începând cu ora 10.00, pe bulevardul Kiseleff din Bucureşti.