București. 1 mai 2017. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, începând de astăzi, 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) au posibilitatea de a intra în / tranzita Canada, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai avea nevoie de viză.
”Ministerul Afacerilor Externe menționează că, în baza eTA, cetățenii români care se află în una dintre cele două situații mai sus menționate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor)”, se arată în comunicatul de presă al MAE.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele atenționări: Pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronică accesați în internet următorul link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2. Aplicația este disponibilă pentru cetățenii români începând de astăzi, 1 mai 2017, orele 09:00 (ora Canadei), respectiv 16:00 (ora României). ”Nu aveți nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică dacă ați obținut, deja, o viză de intrare în Canada și aceasta este încă valabilă! Atenție! Eliminarea obligativităţii deţinerii unei vize NU se aplică cetăţenilor români care doresc să muncească sau să studieze în Canada. În aceste situaţii este necesară, în continuare, obţinerea unei vize, conform reglementărilor canadiene”, potrivit sursei citate.
Taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de 7 dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. Dacă depășiți perioada de ședere legală de 6 luni riscați să primiți un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să întâmpinați dificultăți în obținerea unei noi Autorizații de Călătorie dacă doriți să reveniți pe teritoriul Canadei. Dacă vă deplasați în Canada însoțiți de mai mulți copii minori este necesar să completați câte un formular pentru obținerea eTA pentru fiecare dintre aceștia.