București. 3 mai 2017. Aproximativ 700 de persoane s-au adunat, miercuri, în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legea graţierii decise de Comisia juridică din Senat, care a aprobat mai multe amendamente prin care condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi.
Acesta a fost primul protest după ce Comisia Juridică din Senat a votat, miercuri, pentru grațierea faptelor de corupție, cu cinci voturi „pentru” și trei „împotrivă”. Este vorba despre darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență, abuzul în funcție, fapte săvârșite de către membrii instanțeor de arbitraj sau în legătură cu aceștia și fapte săvârșite de către funcționari străini sau în legătură cu aceștia.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în plenul Senatului, după care va ajunge la Camera Deputaților, for decizional.

La scurt timp după votul dat de comisia juridică, primul ministru Sorin Grindeanu a declarat că nu susține acest amendament votat totuși de parlamentarii PSD, ALDE și PMP, prin Traian Băsescu și că guvernul susține în continuare forma inițială promovată de executiv ca proiect de lege.

“Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”

– Sorin Grindeanu.

La rândul său, președintele PSD Liviu Dragnea a scris, într-o postare pe Facebook, că dezaprobă categoric votul din Comisia Juridică de la Senat pe amendamentele la legea grațierii.
Totodată, Dragnea susține că va avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca ”forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente”.

”Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul și îmi mențin punctul de vedere că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente”

– Liviu Dragnea.