București. 5 mai 2017. Specialiștii în securitate cibernetică ai companiei românești Bitdefender au identificat, recent, prima amenințare destinată spionajului instituțiilor guvernamentale și companiilor, creată cu instrumente disponibile la liber pe internet, potrivit Bitdefender.
”Amenințarea, denumită Netrepser, folosește mecanisme avansate de phishing (tehnici de înșelăciuni informatice) și are misiunea principală să colecteze informații pe care să le sustragă în mod sistematic, ceea ce demonstrează că atacul ar face parte dintr-o amplă campanie de spionaj. Specialiștii Bitdefender susțin că Netrepser nu a vizat mase, ci a afectat un număr limitat de terminale aparținând unor adrese IP marcate ca ținte sensibile, majoritatea victimelor fiind agenții sau instituții guvernamentale”, se menționează într-un comunicat de presă al companiei, transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Netrepser apelează la diverse metode pentru a sustrage informații, de la interceptarea tastelor până la furtul de parole și de cookie-uri (informatii salvate local de un calculator la navigarea în Internet), fiind mascată într-un set de aplicații legitime, dar controversate, furnizate de compania NirSoft.

”Aplicațiile NirSoft sunt folosite de regulă pentru recuperarea parolelor și pentru monitorizarea traficului din rețea, folosind o interfață în linie de comandă care poate rula chiar și pe ascuns. De mult timp însă, companiile de securitate informatică au avertizat că instrumentele dezvoltate de NirSoft reprezintă potențiale riscuri de securitate și pot fi modificate cu ușurință pentru a dezvolta amenințări informatice și, deci, comite abuzuri. Chiar dacă Netrepser se folosește de tool-uri gratuite disponibile pe internet să ducă la bun sfârșit anumite sarcini, complexitatea atacurilor și țintele vizate arată că amenințarea reprezintă mai mult decât o unealtă obișnuită. Deși e-mailul reprezintă principalul vector prin care se infectează victimele, specialiștii Bitdefender nu exclud ca anumite versiuni ale atacurilor să folosească și alte tehnici de infiltrare în infrastructurile victimelor”, explică experții Bitdefender.