București. 9 mai 2017.Comisarul european pentru politică europeană a apreciat faptul că România a reușit să atragă 90% din fondurile alocate în precedentul exercițiu bugetar. Cu toate acestea, în privința investițiilor în infrastructură pe fonduri europene, România stă cel mai prost, din cauza incapacității administrative. Corina Crețu a spus de altfel că nu crede că va prinde inaugurarea autostrăzii Pitești- Sibiu din postura de comisar european.
Corina Crețu a explicat că aproape deși stăm mai bine decât Bulgaria, ne confruntăm în continuare cu probleme care țin de capacitatea administrativă. În plus, Bulgaria a construit, conform statisticilor, mai mulț kilometri de autostrăzi decât România.
”Nu cred că o să am șansa ca și comisar european să inaugurez Sibiu-Pitești, care este cel mai avansat proiect fanion, dar care încă se mai află în starea de fezabilitatea. Se încheie perioada de programare cu o cifră nesperat de mare pentru 2007-2013, aproape 90 absorbție, datorită proiectelor pe care le-am fazat și datorită faptului că am preluat toate creditele BEI, BERD și salariile funcționarilor celor care lucrează în administrația publică pe fondurile europene, numai ca să vină acești bani în România. (…) Din păcate, în domeniul transporturilor este țara care a terminat un exercițiu financiar cu cea mai mică rată de absorbție, am primit facturi la sfârșitul lunii martie pentru 2007-2013 și am primit facturi doar pentru 77% din suma alocată României pentru această perioadă. Au fost create peste 21 de mii de locuri de muncă, 3000 de drumuri reabilitate. Bulgaria e la jumătate. Pe de altă parte, avem probleme legate de capacitatea administrativă. Am pierdut un an de zile”, a declarat comisarul european Corina Crețu.