Pitești. 14 mai 2017. Un val de atacuri cibernetice fără precedent a vizat sâmbătă 100 de țări, afectând funcționarea a numeroase întreprinderi și organizații, inclusiv spitale britanice, constructorul francez Renault și sistemul bancar rus – 130.000 de sisteme în peste 100 de țări, potrivit unui expert, relatează AFP. Din Rusia și până în Spania și din Mexic și până în Vietnam, zeci de mii de computere – mai ales în Europa – au fost infectate vineri de un program de răscumpărare care exploatează o falie în sistemele Windows, divulgată în documente piratate ale Agenției americane de securitate NSA, scrie News.ro.
Un cercetător în domeniul securității cibernetice, deținătorul contului @Malwaretechblog, a declarat pentru AFP că a găsit o modalitate de încetinire a propagării virusului. Însă experții erau prudenți sâmbătă cu privire la extinderea virusului. ”Nu știn încă dacă suntem pe o pantă ascendentă sau descendentă. Suntem în continuare în faza de analiză”, a declarat pentru AFP Laurent Maréchal, un expert în securitate cibernetică la McAfee. Serviciul public al sănătății britanice (NHS; cu 1,7 milioane de salariați) pare că a fost una dintre principalele victime și potențial cea mai îngrijorătoare, punând în pericol pacienți. Însă el este departe de a fi singurul. Constructorul francez de automobile Renault a declarat sâmbătă pentru AFP că a fost afectat, iar instalații de producție erau oprite în Franța, dar și în Slovenia, la filiala sa Revoz.
Giganți internaționali, afectați
Uzina Dacia Renault din România a fost de asemenea afectată, la fel ca și uzina britanică Sunderland a constructorului japonez Nissan, partenerul Renault.
Gigantul american de livrare de colete FedEx sau comapnia spaniolă de telecomunicații Telefonica – unde angajați au fost îndemnați prin megafon să-și oprească computerele – au fost de asemenea afectate.