Pitești. 18 mai 2017. Ideea că orice conversație porți la telefon sau în preajma telefonului poate fi interceptată, a început să devină o fobie în masă. Oamenii politici, oamenii de afaceri, chiar și oamenii obișnuiți încearcă tot felul de modalități prin care ar putea scăpa de asculătorii nedoriți. Și de aici, multitudinea de mituri.

Se știe deja faptul că dacă porți un telefon cu tine în timpul unei conversații cu cineva, discuția poate fi interceptată prin dispozitive speciale. Desigur, dacă ești ascultat ambiental, nu mai contează ce faci cu telefonul. Unul dintre cele mai cunoscute mituri este acela că, dacă îți scoți bateria din telefon, poți avea siguranța că nu ascultă nimeni convorbirea pe care o porți cu cineva în preajma aparatului. Răzvan Vasile, specialist în IT confirmă valabilitatea acestei teorii. Cel puțin în România și cel puțin pentru Iphone, deși tehnic există posibilitatea unor interceptări chiar și în aceste condiții.

Tehnic, încă pot fi făcute interceptări ale discuțiilor purtate în preajma dispozitivului. Tehnic se poate, dar nu în România. Pentru asta ar fi nevoie ca SRI să aibă un acord cu Apple, dar în acest moment Apple poartă meciuri în acest sens cu NSA. Așadar, în România, putem spune că este foarte sigur dacă recurgi la această metodă.

– Răzvan Vasile, cercetător IT, expert în securitate cibernetică.